MENÜ

Röviden a Domestosról

Ha az uszoda vizében találkozunk vele, a köznyelvben klórnak nevezzük, ha a ruhát fehérítjük, vagy a kádat fertőtlenítjük, akkor kicsúszik a szánkon a nagymamáinktól hallott kifejezés: hipó. A nátrium-hipoklorit az egyik legfontosabb összetevője a Domestosnak is.

Mint mindennek, a hipoklorit használatának is lehet kockázata, ha nem megfelelően bánunk vele. Nem szabad például keverni más vegyszerekkel. De ha betartjuk a használati utasítást, biztonsággal alkalmazhatjuk.

Ráadásul miután kifejtette hatását, a nátrium-hipoklorit eredeti összetevőire: sóra, oxigénre, illetve vízre – tehát természetes anyagokra – bomlik le. A testünket alkotó sejtek is termelhetnek hipokloritot immunválaszként.

Fertőzés, betegség esetén a baktériumok, vírusok és gombák változatos csapata telepedhet meg otthonunkban. A nátrium-hipoklorit mindegyik ellen egyszerre vethető be, rendkívül kis mennyiségben is az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő hatóanyag.

A hipoklorit – így az azt tartalmazó Domestos – minden olyan kórokozó ellen bevethető, amely a különböző tárgyakon, eszközökön tanyázik. Így például megöli a tojáshéjon a szalmonella baktériumot vagy a súlyos gyomorfertőzést okozó norovírust, amely szintén megtelepedhet a felületeken, majd azokról emberről emberre is átterjedhet.

A gomba (penész) rongálja a falat, a fugát, elszínezi a zuhanyfüggönyt, de akár asztmás megbetegedést is okozhat. Az összes kórokozó közül talán ezzel a legnehezebb elbánni a háztartásban. A Domestos nemcsak a gombát, hanem a spórákat is elpusztítja, sőt az általuk okozott elszíneződéseket is képes megszüntetni.

A lakásban kialakuló esetleges rossz szagokért is baktériumok, gombák tehetők felelőssé. A hipoklorit nemcsak a kórokozókat, hanem a rossz illatok molekuláit is lebontja.

Domestos
A higiénia szakértője