Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola

Jelenlegi állapot megtekintése

  Erre az iskolára szavazok   Megosztom Facebookon

Az iskoláról:

Miben különleges az iskola?
Iskolánk ugyan kis létszámú, de az épület adottságai, a kis osztálytermek miatt nem is tudnunk sokkal több gyereket befogadni. Ez azonban pont az egyik vonzerőnk lett. Rengeteg családnak szimpatikus, hogy gyermekük egy kicsi, ám annál összetartóbb közösség tagja lehet. Egy olyan iskolába járhat, ahol sokkal több figyelmet kap a tanórákon, mint egy átlagos, városi iskolában. Sokkal közvetlenebb a szülőkkel való kapcsolatunk is. Létszámunkhoz képest nagy arányú a tanulási nehézséggel, magatartási, beilleszkedési problémával küzdő, illetve a sajátos nevelési igényű gyermek. Iskolánk kiemelt figyelmet fordít az ő fejlesztésükre, integrálásukra. A természet közelsége segít minket abban, hogy a gyerekeket is a élővilág szeretetére neveljük; 3. éve vagyunk már madárbarát iskola.
Iskolánkban első osztálytól kezdve angol nyelvet tanítunk, ebben is különbözünk a környező, többnyire német nemzetiségi iskoláktól. Hosszú évek óta kutyás órákat is tartunk, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek és örömmel fogadják a szülők a lehetőséget. Tavaly óta sakk-logika oktatás is folyik az alsó tagozaton.

Bemutatkozás:

Pest megye északnyugati részén, egy völgyben fekszik Pilisjászfalu község. Az intézmény a település egyetlen általános iskolája. Az alapfeladat megvalósítását évekig csupán négy évfolyam működésével oldották meg. Az iskola fejlesztése több lépcsőben, jelentős anyagi ráfordításokkal történt, és 1998-ban az intézmény feladatköre bővült, s az ötödik-hatodik évfolyam elindításával nyolc évfolyamos általános iskolává fejlődött. Az épület, melyben az iskola működik régebben az állami gazdaság irodaépülete, majd egy egyetem kollégiuma volt. Ebből adódóan nem jellegzetes méretűek a termek, a folyosók. A létszámunk fokozatosan emelkedik, az elmúlt 5 évben 25 %-al nőtt. Diákjainkat az év végén a szokásos jutalomkönyveken kívül két díjjal is jutalmazzuk: Dózsa díjat kap az a tanuló, aki több éves kitartó munkájával szorgalmával, közösségi munkájával kiemelkedik társai közül. A másik díj a kiváló sportolókat jutalmazza. A szabadidő hasznos eltöltését is nagyon fontosnak tartjuk, így nem csak egyoldalúan a tanulásra koncentrálunk. Gyakran szervezünk kirándulásokat, színház-, és múzeumlátogatást, és egyéb élménydús programokat. Tantestületünk nagyon kreatív és innovatív, szívesen vezetünk be új dolgokat, próbálunk ki különböző módszereket. Tárgyi felszereltségünket minden forrásból megpróbáljuk fejleszteni, gyakran veszünk részt pályázatokon. Legutóbb egy műfüves pályát tudtunk elkészíteni pályázati forrásból. Az épületünk kívülről a nyár folyamán megújult: új nyílászárókat, vakolatot, tetőt kapott. Sajnos azonban a belső állapotok az épület megépítése óta változatlanok. A mosdók már-már javíthatatlanná váltak, a teljes felújítás szükséges. Ehhez azonban az anyagi források nincsenek meg. A gyerekek nem szívesen végzik el szükségleteiket az iskolában, sokan inkább várnak vele a hazamenetelig, ami akár egészségkárosodáshoz is vezethet. Sokféle megoldást kerestünk már a helyzet javítására, de jelenleg a pályázat megnyerése lenne az egyetlen esélyünk.

Az iskola adatai:

Cím: 2080 Pilisjászfalu, Bécsi út 33.
Település lélekszáma: 1587 fő
Iskola tanulóinak száma: 131 fő
Az iskola mosdóblokkja utoljára felújítva: 1986

Jelenlegi állapot:

  Erre az iskolára szavazok   Megosztom Facebookon

mosdófelújítás.reblog.hu