MENÜ

Reggeli készülődés

Reggel 6 óra van. Amikor megcsörren a vekker, még szívesen fordulnék a másik oldalamra, de sajnos erre nincs időm. Fel kell kelni, hogy iskolába vigyem a gyerekeket és elinduljak dolgozni. Kezdődhet a reggel, rutinos mozdulatokkal.

Első utam a fürdőszobába vezet. A WC használat és a fogmosás után egy gyors zuhanyzás következik, majd irány a konyha, ahol első dolgom a friss forró kávé elkészítése, és persze közben a vízforraló is dolgozik, hogy a gyerekek reggeli teája is az asztalra kerülhessen.

Ezután jöhet a gyerekek ébresztése, akik szinte gépies mozdulattal veszik birtokba a fürdőszobát. Már bátran nekiállhatok a reggeli elkészítésének.
A srácok kedvence a rántotta, így legalább hetente kétszer biztosan ez a reggeli. Ma is. Mellé pirítóst csinálok, és paradicsomot szelek össze egy kevés bazsalikommal. Amikor kilépnek a fürdőből egy- egy nagy pohár frissen facsart narancslét nyomok a kezükbe. Azt hiszem fenségesen, és egészségesen indul a napunk.

Vagy mégsem? Álljunk meg néhány percre és pörgessük vissza a „filmet”. Vajon mindent megtettünk az egészségünk érdekében? Vannak olyan „veszélyes” pontok, amiket kihagytunk? Hogy mire gondolok? Hát arra, hogy a reggeli készülődés közben odafigyeltünk-e arra, hogy otthonunkban soha nem vagyunk egyedül, hiszen természetes környezetünkben megtalálhatók a szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, gombák és spórák. Egy kis odafigyeléssel és higiénikus környezettel azonban nem okoznak problémát az „albérlőink”.

Lássuk hát, hogy hibáztam-e a reggel folyamán?

A hálószoba nem tartozik a legveszélyesebb pontok közé, így nem kell tartanom attól, hogy baktérium invázió fenyegetne az ébredésnél. Az ágyam rendszeresen porszívózom, és persze a szobát is alaposan portalanítom, sőt a higiénikus felmosás sem marad el soha. Azt hiszem, továbbléphetünk, irány a fürdőszoba.

Sajnos a WC és a fürdőszoba nálunk közös helyiségben van, így sokkal jobban kell figyelnem a fertőtlenítésre és a tisztaságra. Amióta olvastam, hogy a tiszta WC csészében is 24 óra alatt elszaporodnak a kórokozók és amikor lehúzzuk a WC-t, ezek a kis „szörnyetegek” katapultálnak a levegőbe és a fogkefénken vagy a törölközőnkön is landolhatnak, azóta még inkább odafigyelek ennek a helyiségnek a fertőtlenítésre. Minden éjjel sűrű fertőtlenítőszert töltök a WC pereme alá . A fogkefék bekerültek a kisszekrénybe, és a törölközőket is gyakran cserélem a fürdőszobámban. Arra is nagyon figyelek, hogy a zuhanyzóból rendszeresen eltüntessem az apró foltokat, amelyek penészgomba csoportosulásra hasonlítanak.

Emlékeim szerint alapos kézmosás után megindultam a konyha felé. A kávéfőző és a vízforraló is folyamatos veszélyforrás lehet, hiszen a vízkő mellett kórokozó barátaink is szívesen megtapadnak a felületeiken. Ezért ezeket az eszközöket is alaposan áttörlöm hígított fertőtlenítőbe áztatott ronggyal. Apropó higított fertőtlenítő. Ezt használom a tojások héjának tisztítására és a mosogatószivacs fertőtlenítésére is. A szemeteskuka és környéke sem túl biztonságos, és mivel a gyerekeim nem mindig figyelnek oda a higiénia szabályaira, ezért az én kukámnak lábbal nyitható a teteje. Legalább nem tapogatják össze, miközben kidobják a szemetet. A finom reggeli után ugyanis együtt tesszük rendbe a konyhát, és amíg én mosogatok, addig a fiúk visszapakolnak a hűtőbe és kidobják a szemetet.

Nálunk nagyon fontos a rendszeres pakolás, takarítás, mert keveset vagyunk otthon, így ha nem hagyunk rendet magunk mögött, ellepné a lakásunkat a kosz és a kórokozó invázió.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, egyszerűen válasszunk egy megfelelő tisztítószert és máris nyugodtan visszapörgethetjük a filmet, nyugodtak lehetünk, hogy biztosan megtettünk mindent a családunk egészségéért. És hogy nekem mi a titkos fegyverem?

A Domestos Extended Power, mely minden ismert kórokozófajt elpusztít, és naponta használva megállítja a kórokozók „katapultálását” is a WC-ből. Szerintem próbáld ki te is!